ЕВРОПСКИ КВИЗ НА ПАРИ

2020


Фото галерија од доделувањето на
Наградите за најдобрите на Европскиот квиз на парите

mba-EKP2020-nagradi-001
mba-EKP2020-nagradi-002
mba-EKP2020-nagradi-003
mba-EKP2020-nagradi-004
mba-EKP2020-nagradi-005
mba-EKP2020-nagradi-006
mba-EKP2020-nagradi-007
mba-EKP2020-nagradi-008
mba-EKP2020-nagradi-009
previous arrow
next arrow
mba-EKP2020-nagradi-001
mba-EKP2020-nagradi-002
mba-EKP2020-nagradi-003
mba-EKP2020-nagradi-004
mba-EKP2020-nagradi-005
mba-EKP2020-nagradi-006
mba-EKP2020-nagradi-007
mba-EKP2020-nagradi-008
mba-EKP2020-nagradi-009
previous arrow
next arrow


Сите вести поврзани со Европскиот квиз на пари 2020

Прочитај тука…


 

KUMTESË PËR PUBLIKUN

17/6/2020

Pëfaqësuesit e vendit tonë më të numërtit në finalen e madhe të Kuizit evropian të parave

Dje u mbajt finalja e madhe e Kuizit evropian të parave, në të cilën krahas nxënësve, morrën pjesë edhe mentorët, prindërit dhe të gjithë të interesuarit e tjerë për edukatën financiare nga më shumë vende evropiane. Sipas të dhënave të cilat i publikoi Federata bankare evropiane, në këtë eveniment të rëndësishëm më të numërtit ishin përfaqësuesit e vendit tonë, që edhe një herë konfirmon se interesi i të rinjve tek ne për zotërimin e niveleve më të larta të arsimimit financiar është shumë i madh, ndërsa në disa vitet e fundit që kur ndërmerren aktivite më intensive në këtë sferë, vazhdimisht edhe rritet.

Për shkak të pandemisë me COVID-19, Federata bankare evropiane vendosi që kjo finale të ketë një format më ndryshe nga vitet e kaluara – të jetë i karaterit të hapur, dhe të mbahet online, me emetim të drejtëpërdrejtë në Youtube, përmes platformës Kahut (Kahoot!). Pjesëmarrës ishin edhe fituesi ynë kombëtar, Edon Hambari, i rankuari i dytë në garën kombëtare, Andrej Shumanski dhe një sërë nxënësish të tjerë të interesuar nga shkollat tona fillore dhe të mesme.

Në online-evenimentin i cili prezantonte edhe mbyllje zyrtare e edicionit të sivjetë të Kuizit evropian të parave, në mënyrë të veçuar u prezantuan edhe fituesit e garave kombëtare për nxënës të grupmoshës prej 13 deri 15 vjet nga të gjitha shtetet të cilat këtë vit morrën pjesë në këtë eveniment më të madhë evropian me karakter edukativo-garues i dedikuar arsimimit financiar. Gjatë kësaj, u bë prezantimi edhe i Edon Hambarit, si fitues i garës kombëtare tek ne.

Përndryshe, për shkak të rrethanave në të cilat evenimenti u organizua gjatë krizës me virusin korona, për herë të parë, finalja evropiane u zbatua vetëm në gjuhën anglishte. Vendin e parë e fitoi përfaqësuesi nga Spanja.

Në kuadër të evenimentit u prezantuan edhe momente të rëndësishme nga edicionet e kaluara të kësaj gare të rëndësishme edukative, gjatë së cilës u shfaq edhe suksesi i madh i përfaqësueve tanë të vitit të kaluar të cilët e fituan vendin e dytë në Evropë.

Gara kombëtare në kuadër të Kuizit evropian të parave organizuar nga Asociaconi bankar maqedonas në bashkëpunim me Bankën popullore dhe Komisionin për letra me vlerë dhe me mbështetje nga Ministria e financave dhe Ministria për arsim dhe shkencë, numërohet brenda evenimenteve më masovike të karakterit edukativo-garues të organizuara në vendin tonë.

Investimi në edukatën financiare dhe në nxitjen e inkluzionit më të madh financiar paraqet edhe investim në stabilitetin dhe progresin e ekonomisë. Asociacioni bankar maqedonas dhe rregullatorët e sistemit financiar në kuadër të bashkëpunimit me të cilin zbatohet edhe Kuizi evropian i parave tek ne, edhe në periudhën që vijon do të kanë aktivitete të numërta me të cilat qëllimi është që edhe më shumë të nxiten interesi për edukatë financiare dhe inkluzioni më i madh financiar.


Македонски | English

Резултати од националниот натпревар ЕКП на 29.05.2020

29/5/2020

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [414.29 KB]

Список на ученици кои ќе се натпреваруваат на натпреварот ЕКП на 29.05.2020

28/5/2020

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [621.59 KB]

Национален натпревар Европски квиз на пари
– потребни технички спецификации

27/5/2020

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [654.16 KB]

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ

11/5/2020
Македонската банкарска асоцијација следејки го примерот на другите европски земји ќе го организира националниот натпревар „Европски квиз на пари“ на 29.05.2020 година (петок) во 12:00 часот на македонски јазик и 13:00 часот на албански јазик.

„Европскиот квиз на пари“ во услови на корона криза ќе се спроведе на начин различен од претходно утврдениот, односно:

 • Право да се натпреваруваат имаат учениците од класовите пријавени на јавниот повик кој Македонската банкарска асоцијација го објави во јануари 2020 година
 • Учениците од пријавените класови ќе се натпреваруваат од својот дом и секој ученик ќе се најави со своето име и презиме и ќе се натпреварува како индивидуален натпреварувач
 • Натпреварот ќе се одржи преку електронската платформа Kahoot! со емитување на натпреварот преку официјалниот канал на Kahoot! на YouTube
 • Сите прашања ќе бидат со понудени одговори од кои само еден ќе е точен
 • Освен точноста ќе се калкулира и брзината на натпреварувачот при одговарање.

Менторите имаат обврска да ги известат учениците од пријавените класови што сакаат да се натпреваруваат за начинот на кој ќе се спроведе натпреварот, како и за сите останати известувања кои Македонска банкарска асоцијација ќе им ги достави, а се однесуваат на натпреварот.

Воедно менторите треба да достават список на ученици под нивно менторство кои ќе сакаат да се натпреваруваат од дома најдоцна до 27.5.2020 година.

Македонската банкарска асоцијација на учениците кои ќе освојат прво, второ и трето место и нивните менторите ќе им додели пригодни награди и сертификати.

Постапката за користење на Kahoot! е едноставна, во договореното време, на 29 мај 2020 година во 12:00 часот за македонски јазик и во 13:00 часот за албански јазик, учесниците ќе можат да се вклучат на натпреварот:

 • со посета на страницата на YouTube (врската ќе биде достапна наскоро) каде ќе биде објавен посебен пин за секоја земја,
 • ќе сe пријават на Kahoot! со пинот кој ќе Ви го дадеме и секој ученик како код ќе го внесе своето име и презиме и ќе пристапи на натпреварот.

 


(23/3/2020)
Согласно ситуацијата со COVID-19 (корона вирус) и прогласувањето на вонредна состојба во Република Северна Македонија Ве известуваме дека националниот натпревар „Европски квиз на пари“ кој беше планиран да се спроведе на 30.03.2020 година (понеделник) се одложува за мај-јуни доколку се појават услови за спроведување на натпреварот на национално ниво.

Воедно Ве известуваме дека финалниот натпревар „Европски квиз на пари“ кој требаше да се спроведе во Брисел, Кралство Белгија на 28-29.04.2020 година од страна на Европската банкарска федерација се откажува поради прогласената пандемија од COVID-19 (корона вирус).(13/
3/2020)
Ве известуваме дека поради новонастаната ситуација со COVID-19 (корона вирус) националниот натпревар „Европски квиз на пари“ ќе се одржи на 30.03.2020 година (понеделник) во 12:00 часот на македонски јазик и 13:00 часот на албански јазик.

ФИНАЛЕ ВО АПРИЛ 2020 ВО БРИСЕЛ!

ВТОР ПОДГОТВИТЕЛЕН ТЕСТ

Втор подготвителен тест - македонски јазик

Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [140.94 KB]

Втор подготвителен тест - албански јазик

Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [144.81 KB]

ПРВ ПОДГОТВИТЕЛЕН ТЕСТ

Прв подготвителен тест - македонски јазик

Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [139.44 KB]

Прв подготвителен тест - албански јазик

Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [142.35 KB]

МОЖЕШ ЛИ ДА ГИ ПОБЕДИШ ЕВРОПСКИТЕ ШАМПИОНИ?

ВЕЖБАЈ ЗА КВИЗОТ ТУКА НА СВОЈОТ ЈАЗИК!

КАКО ДА ИГРАШ (кликни тука)

 • Изберете еден уред што ќе биде главен уред – квизмастер (уред на кој ќе се гледаат прашањата) и еден или повеќе уреди преку кои ќе се игра и ќе се одговараат прашањата (уредот може да биде телефон, таблет или компјутер).Првиот уред – квизмастер е уредот на кој се ставени прашањата и со него управува лицето што го спроведува квизот, а другите уреди се уредите на натпреварувачите и тие ги користат за одговарање на прашањата.
 • На главниот уред – квизмастер ќе стиснете на линкот од квиз со прашањата.
 • Ќе изберете „играј како гостин“ (play as a guest) и потоа изберете „класичен“ (classic)
 • На главниот уред ќе се појави пинот на квизот (game pin) кој играчите треба да го стават во полето „game pin“.
 • Играчите се уклучуваат на www.kahoot.it или преку апликацијата Kahoot!
 • Играчите го внесуваат пинот на квизот и го внесуваат свое име или прекар.
 • На главниот уред – квизмастер ќе се појават сите натпреварувачи кои се вклучени во квизот.
 • Откако сите играчи ќе се вклучат во квизот на главниот уред – квизмастерот се стиска на копчето „Start“ и почнува натпреварувањето.
 • Играчите ги гледаат прашањата на главниот уред – квизмастерот, а прашањата ги одговараат на своите уреди со избирање на едно од четрите понудени одговори.
 • После секое одговорено прашање на главниот уред – квизмастерот се појавува ранглиста на натпреварувачите со нивните поени.
 • За секое прашање се одбројува време за одговарање на прашањата кое носи плус поени. Колку побрзо точно се одговори прашањето толку повеќе поени ќе добие натпреварувачот.
 • По завршувањето на квизот, Кахут пресметува и ги покажува натпреварувачите кои ги освоиле првите три места и има ранг листа од сите натпреварувачи подредени согласно освоените поени.

За дополнителни инструкции, опции и како да направите свој Kahoot, видете детали на: https://kahoot.com/what-is-kahoot/

Одбери македонски или албански јазик... Среќно!

*За други јазици кликнете тука

ПРЕЗЕНТАЦИИ ОД РАБОТНАТА СРЕДБА ЗА ЕВРОПСКИОТ КВИЗ НА ПАРИ, 25.02.2020 ГОДИНА

Презентација на Народна Банка на РСМ

Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [874.61 KB]

Презентација на Министерство за Финансии на РСМ

Презентација на Комисија за хартии од вредност

Презентација на Комисија за хартии од вредност (Албански јазик)

Презентација на Агенција за супервизија на осигурување

Презентација на МАПАС

Програма за работната средба за „Европски квиз на пари” 2020 година

Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [53.09 KB]

Пријавени класови за натпреварот „Европски квиз на пари” - 2020година

Вести за Европски квиз на пари 2020

Вести за Европски квиз на пари 2020

Награди за најдобрите на Европскиот квиз на парите

Македонската банкарска асоцијација, Народната банка и Комисијата за хартии од вредност ги наградија учениците со најдобри резултати на Европскиот квиз ...

Повторно претставник на нашата земја е европски вицешампион на Европскиот квиз на парите

Христијан Андовски од Велес го освои второто место на годинешното издание на најголемото европско натпреварување во сферата на финансиската едукација ...

Претставниците на нашата земја најбројни во големото финале на Европскиот квиз на парите

Вчера се одржа големото финале на Европскиот квиз на парите, во коешто покрај учениците, учествуваа и менторите, родителите и сите ...

Андреј Шумански, вицешампион на националниот натпревар „Европски квиз на пари“

Второ пласиран на националниот натпревар „Европски квиз на пари“ е Андреј Шумански ...

Едон Хамбари, победник на националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

Овогодишниот победник на националниот натпревар на Европскиот квиз на пари е Едон Хамбари ...

Близу 500 ученици учествуваа на националниот натпревар на Европскиот квиз на парите

Победник на натпреварот е Едон Хамбари од основното училиште „Исмаил Ќемали“ од Скопје ...

Loading...

EBF European Money Quiz

EMQ_Logo_Negative-300x206