Едон Хамбари, победник на националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

Овогодишниот победник на националниот натпревар на Европскиот квиз на пари е Едон Хамбари.

Едон Хамбари е роден на 26. јуни 2005 година во Дебар.

Тој е одличен ученик при основното училиште „Исмаил Ќемали“ в0 Чаир, Скопје.

Има освоено прво место на Регионалната олимпијада по математика организирано од Друштвото на математичари и информатичари „Паскал“ во 2016, 2017, 2018 и 2019 година.

Во 2016 година го освои и првото место (втора награда) на Регионалниот натпревар по математика организирано од Сојузот на Математичари на Македонија.

Во 2015 година е победник на Националниот Абакус натпревар BRAINOBRAIN.

Едон е исто така и одличен спортист, фудбалер (голман) при младинската школа на ФК Работнички-Скопје.

Има освоено многу награди и признанија во меѓународните и државните турнири и првенства со својот фудбалски клуб.

Денес во конкуренција на 469 натпреварувачи го освои првото место на националниот натпревар Европски квиз на пари.


Повеќе за натпреварот прочитајте тука.

niksa

About niksa