ЕВРОПСКИ КВИЗ НА ПАРИ

Конечни резултати од првиот круг на националниот натпревар „Европски квиз на парите“ за 2024 година

Резултати Македонски јазик


Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [499.17 KB]


Резултати Албански јазик


Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [183.38 KB]


ЕВРОПСКИ КВИЗ НА ПАРИ 2024


Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [173.50 KB]


Европскиот квиз за пари е најголемиот европски натпревар кој има за цел да ја подобри финансиската писменост кај учениците од 13 до 15 години. Започнат во 2017 година како иницијатива за промовирање на финансиската едукација од страна на националните банкарски асоцијации во Европа и под координација на Европската банкарска федерација, Европскиот квиз за пари е една од многуте активности организирани во 30+ земји за време на Европската недела на пари, што се одржува во март секоја година.

Европската банкарска федерација и нејзините членови развиваат широки иницијативи за ангажирање на помладите и постарите граѓани ширум континентот за зајакнување на нивните финансиски вештини со уникатни едукативни проекти и материјали. Познавањето на личните финансии, економијата и ризикот е од клучно значење за управување со секојдневните трошоци, справување со предизвиците, избегнување измами и градење на иднината.

Финансиската едукација повторно ќе биде во фокусот на активностите низ Европа од 18 до 24 март 2024 година, кога националните банкарски асоцијации во повеќе од 30 земји ќе започнат активности како дел од Европската недела на парите, со цел да допрат до илјадници млади луѓе со поглед на подобрување на финансиската писменост и подигање на свеста за нејзината важност.

Европскиот банкарски сектор, на иницијатива на Европската банкарска федерација од Брисел, ќе го организира овој настан по десетти пат. Европската недела на пари има за цел да ја подигне јавната свест за придобивките од финансиската едукација.

Македонската банкарска асоцијација по шести пат го организира натпреварот “Европски квиз на пари”, најголемиот европски натпревар за финансиска едукација во организација на Европската банкарска федерација, чие финале ќе се одржи од 18-ти до 19-ти април 2024 година во Брисел, Белгија.

Националниот натпревар на кој ќе може да се пријават ученици од 13-15 години, ќе се организира за време на Европската недела на пари (18-ти до 24-ти март 2024 година). Националниот натпревар ќе биде двојазичен, на македонски и на албански јазик, додека на европското финале сите натпреварувачи ќе се натпреваруваат на својот мајчин јазик.

Натпреварот се реализира во соработка со Народна банка и Комисија за хартии од вредност, и е поддржан од Министерство за образование и Министерство за финансии на Република Северна Македонија.

Пријави се!


ПРИЈАВУВАЊЕТО ЗАВРШИ!


ЛИСТА НА ПРИЈАВЕНИ ЗА НАТПРЕВАРОТ ЕВРОПСКИ КВИЗ НА ПАРИ 2023


Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [192.28 KB]


Пријави се!


Пријава за националниот натпревар

„Европски квиз на пари 2024”


 *Рокот за пријавување е до 19/02/2024

Фото галерија - 5 години Европски квиз на пари

5godini-EKP-mba-01
5godini-EKP-mba-02
5godini-EKP-mba-03
5godini-EKP-mba-04
5godini-EKP-mba-05
5godini-EKP-mba-06
5godini-EKP-mba-07
5godini-EKP-mba-08
5godini-EKP-mba-09
5godini-EKP-mba-10
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
5godini-EKP-mba-01
5godini-EKP-mba-02
5godini-EKP-mba-03
5godini-EKP-mba-04
5godini-EKP-mba-05
5godini-EKP-mba-06
5godini-EKP-mba-07
5godini-EKP-mba-08
5godini-EKP-mba-09
5godini-EKP-mba-10
previous arrow
next arrow

5 години Европски квиз на пари

5 години Европски квиз на пари

Фото галерија - Европски квиз на пари во Брисел 2023

emq-brussels-may23-14
emq-brussels-may23-04
emq-brussels-may23-05
emq-brussels-may23-06
emq-brussels-may23-07
emq-brussels-may23-08
emq-brussels-may23-09
emq-brussels-may23-10
emq-brussels-may23-11
emq-brussels-may23-12
emq-brussels-may23-13
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
emq-brussels-may23-14
emq-brussels-may23-04
emq-brussels-may23-05
emq-brussels-may23-06
emq-brussels-may23-07
emq-brussels-may23-08
emq-brussels-may23-09
emq-brussels-may23-10
emq-brussels-may23-11
emq-brussels-may23-12
emq-brussels-may23-13
previous arrow
next arrow

КОНЕЧНИ РЕЗУЛТАТИ ОД ПРВИОТ КРУГ НА НАЦИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР „ЕВРОПСКИ КВИЗ НА ПАРИ 2023“


Loader
Loading...
EAD Logo
Taking too long?
Reload Reload document

|

Open Open in new tab

Download [22.74 KB]


Подготовка за натпреварот „Европски квиз на пари 2023“

Вести за Европски квиз на пари

Кралицата Матилда се сретна со нашиот тим кој освои бронза на Европскиот квиз на парите

Нашите претставници на Европскиот квиз на парите, учениците Кирил Китевски и Кристијан Лазароски, кои го освоија третото место на овој ...

Нашиот тим со бронзена медала на финалето на Европскиот квиз за пари 2024 година

Учениците Кирил Китевски и Кристијан Лазароски од СОУ „Цар Самоил“од Ресен, под менторство на професорката Дијана Ѓоргиевска го освоија третото ...

Кирил и Кристијан од СОУ „Цар Самоил“ – Ресен по втор пат се национални победници на Европскиoт квиз на парите

Учениците Кирил Китевски и Кристијан Лазароски од СОУ „Цар Самоил“ од Ресен, под менторство на професорката Дијана Ѓоргиевска се победници ...

Традиционално со националниот натпревар Европски квиз на парите, МБА ја одбележува Глобалната/Европска недела на парите

Вчера, на првиот ден од Глобалната/Европска недела на пари – 18.03.2024 година, се одржа првиот круг од националниот натпревар Европски ...

Европски квиз на парите 2024

Помалку од еден месец нѐ дели од националниот натпревар за „Европскиот квиз на парите 2024“! ...

Јавен повик до основните и до средните училишта во Република Северна Македонија за „Европски квиз на пари 2024“

МАКЕДОНСКА БАНКАРСКА АСОЦИЈАЦИЈАво соработка соНародна банка на Република Северна Македонија иКомисијата за хартии од вредност на Република Северна Македонија објавува ...

EBF European Money Quiz

EMQ_Logo_Negative-300x206