Комисијата за документарно работење одржа работилница на тема инкасо-наплати

niksa

Во просториите на МБА на 10.5.2024 година се реализираше двочасовна дебата на тема инкасо-наплати. На работилницата присуствуваа 9 банки-членки на Комисијата за документарно работење, со 14 претставници од специјализираните организациони делови за оваа документарна услуга.

Глобалната/Европската недела на пари одбележана со работилница „Стоп за пропустите во гаранциското работење!“ организирана од Комисија за документарно работење

niksa

Во рамките на Глобалната/Европската недела на пари Комисијата за документарно работење (КДР) организираше работилница насловeна: Стоп за пропустите во гаранциско работење!.

Комисијата за документарно работење дебатираше за гаранциското работење

niksa

Комисијата за документарно работење на 27.9.2023 година иницираше дебата за гаранциското работење. Поконкретно за трансфер на банкарска гаранција и упатување на плаќањето (асигнација) при наплата на инструментот.

Комисија за документарно работење при МБА – Работилница за акредитивно работење

niksa

Позитивната енергија меѓу учесниците на работилницата за гаранциско работење се повтори и на втората средба од ваков тип, посветена на акредитивите.

Работилница за гаранциско работење

niksa

Комисијата за документарно работење – КДР при Македонската банкарска асоцијација започна со ново практикување на овој форум. Имено, покрај формирањето на работни групи за комуникација со регулаторот и засегнатите институции во доменот на инструментите за финансирање на трговијата, се промовираше специјалистичка дебата за прашања од заеднички интерес на членките на асоцијацијата.