Македонската банкарска асоцијација се придружува на SBFN

Мрежата за одржливо банкарство и финансии (SBFN) ја поздравува Македонската банкарска асоцијација (МБА) како нејзина најнова членка

Основана во 2018 година, МБА ги обединува сите банки и штедилници во земјата, демонстрирајќи унифицирана посветеност за одржливи финансии. Имено, МБА презеде значителни чекори со формирањето на Комисијата за ESG (животна средина, социјала и управување за промовирање на одржливи финансии во земјата.

Со усогласување на силите со SBFN, МБА има за цел да ја засили својата посветеност на одржливи финансии на финансиски сектор во земјата. Соработката има за цел да создаде погодна средина за управување со ESG ризиците и перформансите, поттикнувајќи иновации на  финансиските производи кои ќе го насочат протокот на капитал кон активности усогласени со еколошките и социјалните цели.

„SBFN сесрдно посакува добредојде на  МБА како најнов член. Со нетрпение очекуваме да работиме со МБА за да создадеме поволна средина што го олеснува управувањето со ESG ризиците и перформансите во финансискиот сектор, како и да развиеме иновативни производи за да го поттикнеме протокот на капитал во секторите и активностите што ги постигнуваат еколошките и социјалните цели. Заедно, имаме за цел да поттикнеме позитивно влијание врз финансискиот пејзаж, промовирајќи практики усогласени со целите за одржлив развој“, изјави Ронг Џанг, глобален координатор на SBFN.


https://www.sbfnetwork.org/macedonian-banking-association-joins-sbfn/

niksa

About niksa