МБА и Фондот за осигурување депозити ги учат младите на штедење

На Светскиот ден на штедењето 31-ви октомври Македонската Банкарска Асоцијација и Фондот за осигурување депозити организираа едукативeн настан кој за цел го има стимулирањето на знаењата и развивање на навиките за штедење кај младите.

Стотината ученици од основните и средните училишта, како и идни академски граѓани ги поздрави претседателката на Македонската банкарска асоцијација д-р Маја Стевкова –Штериева:

– Вие сте нашата иднина, оние кои треба да создаваат и треба тука да останат. Финансиската писменост е многу значајна. Многумина се во заблуда дека знаат , но на крајот од денот гледаат дека тоа не е така. Македонската банкарска асоцијација затоа вложува големи напори за финансиската едукација на младите.

На идните штедачи им се обрати и директорот на Фондот за осигурување депозити, г-дин Борче Хаџиев укажувајќи на местото на институцијата што ја води во финанискиот систем.

– Фондот за осигурување депозити постои од 1997 години и има значајна улога во зголемувањето на довербата на граѓаните во банките и штедилниците, што се потврдува и со континуираниот раст на депозитите.

По презентацијата на Европскиот квиз на пари, на кој минатата година на својот дебитантски настап Македонија го освои второто место на Стариот континент, учениците и студентите ги проследија презентациите на промотивните штандови на Фондот за осигурување на депозити и членките на МБА.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Поврзани вести:

Нaградените со мотив повеќе

МБА и Фондот за осигурување на депозити го одбележаа Светскиот ден на штедењето

niksa

About niksa